Sanayileşmenin hikayesi bundan yaklaşık 2 asır önce buharlı makinelerin icadı ile başladı. Geçen bu 2 asırda gelişen teknoloji ile birlikte sanayide doğru orantıda gelişerek günümüzdeki şekline büründü. İnsanlığın gelişmesiyle sürekli gelişen sanayi tıpkı insanlık tarihi gibi 4.çağına girdi. Peki Endüstri 4.0 nedir? Bize yani insanlara getirisi nedir? Artısı ve eksisiyle Endüstri 4.0.

Hızlı Erişim Menüsü

Dünden Bugüne Endüstri 4.0

İlk olarak 2011 senesinde Hannover Fuarında adı öne sürülen Endüstri 4.0 yani 4.sanayi devrimi Alman Hükümetinin himayesinde günümüz sanayisi arasına girdi. Dünyanın önde gelen teknoloji önderleri ABD ve Japonya başta olmak üzere birçok ülke 4. Sanayi devrimini destekledi ve strateji planlarını buna uygun olarak şekillendirdiler.

Endüstri 4.0’ı en basitinden anlatmak gerekir ise robotların iş gücünü tamamen devralması, yapay zekanın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, 3D yazıların evlere kadar girmesi, başa çıkılamayacak kadar bilgi yığınını eleyip, süzgeçten geçirilip değerlendirilmesi ve beraberindeki birçok yenilik olarak açıklanabilir.

Endüstri 4.0 Ne Vaat Ediyor?

4.Sanayi devriminin en büyük yeniliği sıfır insan gücü ile birbiriyle iletişim ve uyum içerisindeki yapay zekaya sahip robotların üretim yaparak, daha kaliteli, ucuz, hızlı ve az maliyete sahip üretim gücüne sahip olmaktır. Yeni sanayi devrimi görünürde fabrikaları etkileyecek gibi görünmekte olsa da aslında en temel olarak insanları sosyal hayatını etkileyecek bir yeniliktir. En basitinden 3D yazıcılar ile evlerimizde ihtiyacımız olan veya hayal ettiğimiz ürünleri üretebilecek, ürettiklerimizi satarak kendi işimizin sahibi olacağız.

Endüstri 4.0’ın Eksisi Nedir?

Endüstri 4.0’ın en büyük eksisi çalışan iş gücünün yerini alması ve işsiz oranının artması olarak görülmektedir. Tabi bu ihtimal çok uzakta olsa gerçekleşebilme ihtimali oldukça yüksek. Fakat yeni sanayi devrimi ile birlikte farklı meslek dallarının çıkması kesin, her sanayi devrimi ile birlikte sürekli yeni meslekler ortaya çıkmış ve insanlık tarihteki yerini sürekli almıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  iPhone 7 ve iPhone 7 Plus İncelemesi

Dünyaya Etkisi Neler?

Yeni sanayi devrimi ile birlikte bilinen kaidelerde değişmeye yüz gösterecek gibi duruyor. Örnek olarak Apple’ın bir zamanların en büyük telefon firması olan Nokia’yı al aşağı etmesi en güzel örneklerden biri olarak görülebilir. İnsanların isteklerini belirlemenin en kolay ve hızlı yolu veri analizidir. Yeni sanayi devrimi ile birlikte Google ve Facebook gibi şirketler üretime girecek ve endüstrideki rekabeti kızıştıracak. Şirketlerin yanı sıra ülkeler arasındaki rekabetinde ucu tutulamayacak Çin gibi insan gücü ve sahip olduğu üretim hacmi ile yakın gelecekte dünyanın en büyük sanayi ülkesi haline gelecek.

Endüstri 4.0 her ne kadar bazılarına hayal veya oldukça bize uzak olarak düşünülse de sanayide öncü devlet ve firmalar gardını yeni sanayi devrimine göre alıp savaş planlarını buna göre hazırlamış durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz