Robotik bilim de son gelişmeler hızlı şekilde devam ediyor. Bilim adamlarının dikkatini bu sefer küçük ve kıvrak hareketleriyle yarasa çekmiş gibi duruyor. Robotik bilim de ki bu gelişmelerin temelin de beklenmedik doğal afetler de karşı karşıya kalabileceğimiz sorunlar d hayati öneme sahip ilk müdahalenin gerçekleştirilmesi yatıyor.

Yarasa Robot Nedir Özellikleri Nelerdir?

Yarasa robotumuz neredeyse tamamen yarasa formun da kendini gösteriyor. Ağırlığı ise sadece 93 gram olan bu robot çok kıvrak manevralar yapabilme özelliğine sahip. Robotun her kanadında 9 eklem bulunuyor ve bu eklemler onun daha ince ve keskin manevralar yapmasına imkan tanıyor. Ayrıca kanatlarına birer tane ayarlanabilir şekilde bacak ve değişik uzuvlar ekleme imkanı da sunuyor. Eklenen kanat ve bacaklar yarasanın gerçekte yapabildiği manevraları gerçekleştirmesine olanak sağlayan algoritmalarla da barındırmakta.

Robot yarasalarda silikon temelli zarsı kanat yapısı tercih edilmiş durumda ve bu çok faydalı olmuş gibi görünüyor. 56 mikrometre kalınlığında olan bu kanat formu hem manevralarda sağladığı üstün fayda ve ağırlığın düşürülmesine yaptığı yardım ile alkışı hak eden bir gelişme.

Küçük olması ve ağırlığının düşük olması dolayısıyla kullanılan ürünlerin dayanıklılığı noktasında bazı sorunlar yaşanmakta. Denemelerde ortaya çıkan çarpma gibi durumları göz önüne alan geliştiriciler dayanıklılığın az olduğunu gözlemlemişler ve bu noktalara ağırlık vermek konusunda hem fikir olmuşlar diyebiliriz. Ayrıca uçma konusunda bataryaya bağlı bulunan yarasa robotun bulundurduğu materyaller ve kullandığı teknoloji bazında fazla enerji tüketmekte ve bu yönüyle batarya çok yetersiz kalmakta.

Gerçek Yarasadan Eksik Yönleri Neler?

Robot yarasanın en büyük eksikliği tabi ki sinyallerle yön bulma özelliğinin daha hayata geçirilmemiş olması. Ayrıca baş aşağı durma konusun da robotik yarasaları geliştirmemiz gerekecek gibi de duruyor. Çünkü baş aşağı durmaları şuan için mümkün görünmüyor. Gerek kameralarda ki yetersizlik gerekse robotik yazılımlarda ki geliştirilmesi gereken konular baş aşağı durmayı şuan için erteliyor. Robotik yarasa şuan için uzaktan kumanda ile kontrol edilmekte.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bulut Bilişim Nedir? Cloud Computing Teknolojisi Ne Sunuyor?

Kullanım alanları ise belirttiğimiz gibi daha çok afet bölgelerin de ve askeri operasyonlarda olarak görülüyor. Askeri operasyonlarda dikkat çekmeme gibi bir yönü olabilir çünkü dış görünüşü bir kaç küçük makyaj ile neredeyse tamamen yarasa görünümüne kavuşturulabilecekmiş gibi duruyor.

Bu yazıyla alakalı şu yazımızda ilginizi çekebilir: Doğadan Esinlenerek Yapılan İcatlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz