“Özel bir yeteneğim yok, sadece aşırı derecede meraklıyım…”

diyen ve dünyanın görüp geçirmiş en iyi bilim adamlarından biri. Evet, Albert Einstein.

Hızlı Erişim Menüsü

Albert Einstein Kimdir?

Einstein Güney Almanya’da bulunan Ulm şehrinde doğmuş. Annesi müziğe aşırı ilgili, babası ise çok da başarılı olmasa da iş sahibiydi.

Einsten’ın küçüklüğünde yaşamış olduğu konuşma zorluğu sebebiyle ailesi telaşlı idi. Konuşmaya başladıktan sonra ise “Bu zamana kadar konuşmaya değer bir şey görmedim.” esprisi zamanımızda boy göstermekte.

Albert, küçüklüğünde yaşıtlarıyla oyun oynamaktan hoşlanmayan ve ezbere dayalı eğitim sisteminden haz almayan bir çocuktu. Belki de amcası olmasaydı eğitiminden tamamen kopacaktı. Mühendis amcasının özel ilgisi sayesinde Einstein Cebir ve Geometri’ye ilgi duymaya başladı. Özellikle Öklit Geometrisi’ne adeta aşıktı. Bunu Albert Einstein’ın kendi dilinden de açıklığa kavuşturabiliriz:

Çocukluğumda yaşadığım iki önemli olayı unutamam. Biri, beş yaşımda iken amcamın armağanı pusulada bulduğum gizem; diğeri on iki yaşımda iken tanıştığım Öklit Geometrisi’dir. Gençliğinde geometrinin bu büyüsüne girmeyen birinin de ilerde kuramsal bilimde parlak bir atılım yapabileceği hiç beklenmemelidir.

Eeee böylesine merakı olan ve Geometri-Cebir’e de ayrıca ilgisi olan birinden az sonra bahsedeceğimiz buluşlar ve bilimsel açıklamaları duymak çok da şaşırılası bir şey olmasa gerek.

Gelelim bu muhterem abimizin teorileri, bilimsel açıklamaları ve kuramlarına. Bilinen birçok çalışması mevcut. Biz pek bilinmeyenleri de sizlerle paylaşalım. En meşhuru İzafiyet Teorisi’dir, sanırım.

Peki, bu İzafiyet Teorisi nedir?

Einstein’ın bu teorisinin diğer ismi Özel Görecelilik Kuramı. Bu teoride Albert, Newton’un “mutlak zaman” düşüncesini yıkarak, zaman ve uzaklık kavramlarının içinde bulunan (gözlemciye) kişiye bağlı olarak değişebileceğini kanıtlamış. Bu kurama göre; ışıktan hızlı cisim yoktur. Olamaz da. Çünkü ışık hızına ulaşıldığında zaman akışının durması gerekir. Zamanın akışından gayrı durabilecek de bir cisim olamayacağından olsa gerek ışıktan hızlı cisim olamıyormuş.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  10 Yerli Üretim Milli Gururumuz [liste]

Bir diğer bilinen çalışması ise Kütle-Enerji Denkliği. Peki, bu Kütle-Enerji Denkliği neymiş?

Bu çalışmasıyla Einstein, daha önce kütle ve enerji arasında kurulamayan bir bağ kurmuş. 1905 yılında yaptığı çalışmalarla da Çağdaş Bilim’in temellerini atmış.

Vaoov…

Gelelim Fotoelektrik Etkisi’ne. Nedir bu Fotoelektrik Etkisi?

Bu çalışma Einstein’a Nobel Fizik Ödülü’nü kazandırmıştır. Öncelikle bunu bir belirtmeliyiz.

Bu kurama göre: Kaynağı belli olan ve yayılan ışık yahut elektromanyetik dalgalar katı, sıvı, gaz gibi madde yüzeylerine çarptıklarında elektron yayarlarmış. Bu yayılan elektronlara da Albert abimiz fotoelektron demiş.

Başka Dünya’nın Gelmiş Geçmiş En İyi Bilim Adamları yazımızda görüşene dek buraya tıklayarak Nikola Tesla ve Çılgın İcatları’nı okuyabilirsiniz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz