Dikey tarım hayatımızdaki geleceği gelecek yapan en büyük unsurlardan biri. Peki bu tarım yöntemi bizlere gerçekten neler kazandırıyor?

Dünya nüfusu her geçen gün artıyor. Bu sayı 2030 itibariyle 10 milyara ulaşacak. Bundan sonra her 10 yılda dünya nüfusunun 1 milyar daha artması beklenmekte. Bununla beraber dünyada yaklaşık 3200 milyon hektar tarım arazisi mevcut. Uluslar arası tarım örgütü FAO’ya göre son yıllarda kişi başı tarım alanı %20 oranında azalmış durumda. Peki dünya nüfusu artıyor, tarım alanları azalıyor, ne yapmak lazım? Çözüm, dikey tarım olabilir mi?

Zamanla gelecek şekillenirken akıllı telefonlar gibi dikey bahçe mantığı da hayatımıza radikal bir şekilde giriyor. Yani bundan kaçış yok, mecbur bu da geleceğin bir parçası olacak. Peki çok duyduğumuz bu dikey tarımı insanlar nasıl yapıyor? Ne işe yarar? Avantajları nelerdir?

Hızlı Erişim Menüsü

Peki Tam Olarak Bu Dikey Tarım Nedir?

Dikey tarım dediğimiz şey, şu aralar çok popüler bir kavram olan topraksız tarım teriminin tam karşılığı değil. Yani evde topraksız tarım kavramını bünyesinde barındırabilir, yalnız topraksız tarım dendiğinde hemen akla dikey sistem çilek yetiştiriciliği falan gelmemeli.

Dikey sistem yetiştiricilik, (global ismiyle vertical farming) artık gıdaların tarla yada çiftliklerde değil de laboratuvar gibi kapalı ortamlarda, daha az iş gücü ve daha az maliyetle üretildiği yenilikçi tarım yöntemidir. Bu yöntemin en büyük getirileri su ve böcek ilacı masrafını sıfıra indirmesidir. Ayrıca tüm yıl boyu mahsul alma imkanı vardır. Bununla beraber normal tarıma göre kat kat daha az yer kaplar ve çiftlikten şehre taşımacılık gerektirmez. Bu yöntemi hem evlerde, hem apartmanlarda, hatta kendi küçük odanızda bile uygulayabilirsiniz.

Sadece ihracat ile geçinen, tarım alanı neredeyse hiç olmayan Singapur devleti bütün sermayesini dikey tarıma yatırmış durumda. Öyle ki şehir merkezinde yemyeşil orman gibi gökdelenler görebilirsiniz. Bununla beraber yapılan araştırmalar bu tarz bina modelli tarımın %40 daha az enerji harcadığını gösteriyor. Ayrıca neredeyse normal tarımda 1000 m2 alanda alınacak mahsul bu modelde 100 m2 alanda üretilebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Erica: Bugüne Kadar Üretilen En Gerçekçi Robot
dikey tarım domates
Dikey tarım ile domates yetiştiriciliği

Gıda Endüstrisinin Geleceği

Bu tesisler normal tarımda kullanılan suyun sadece %5 kadarına ihtiyaç duyuyor. O da yağmur sularından elde edilebiliyor. Ayrıca tesisin güneş panelleriyle donatıldığını düşünürsek, böylece üretim maliyeti neredeyse sıfıra indirgemiş olacaksınız.

Bilindiği gibi güneş enerjisi tüm renkleri barındırıyor. Yalnız yıllar içerisinde bilim adamları araştırmaları sonucu tarım ürünlerinin yalnız mavi ve kırmızı ışığa ihtiyaç duyduğu tespit ettiler. Yani kapalı bir alanda sadece bu iki ışığın sağlanmasıyla her türlü ürünü üretebilirsiniz.

Dikey tarımın geleneksel tarıma göre faydalarını aşağıda liste halinde sıralayabiliriz.

Dikey Tarım’ın Avantajları;

  • Daha az yer kaplar. 1/10 oranında daha az alanda aynı miktar mahsul yetiştirilebilir.
  • Çok daha az suya ihtiyacı vardır. Neredeyse %95 oranında daha az su ile aynı oranda ürün yetişmesine imkan tanır.
  • Aynı şekilde toprak ve gübre ihtiyacı da ortadan kalkar. Sıfıra yakın bir oranda toprak kullanımı ile dikey tarım yapabilirsiniz.
  • Çiftçiler hormon kullanmaya ihtiyaç duymadan organik ürünlere yer verebilirler.
  • Benzer şekilde tarımsal ilaç kullanımı neredeyse hiç denebilecek kadar aza iner ve sterilizasyona çok ihtiyaç duyulmaz.
  • Klasik tarıma göre verimliliği daha yüksektir.
  • İşçilik ve makine masrafları ciddi oranda azdır.
  • Şehir merkezlerinde üretime müsaittir. Böylece şehir ekosistemine fayda sağlanırken (temiz hava gibi) kırsaldan şehirlere nakliye masrafları ortadan kalkmış olur.
  • Mevsimden bağımsız yıl boyunca mahsul almak mümkündür.
  • Sistem içerisinde yabancı ot sorunu yoktur.
  • Ürünlerde kanserojen nitrat birikimi olmaz.
  • Sulama makineler tarafından otomatik yapılacağı için su stresi yada kuraklık gibi sorunlar ortadan kalkar.
  • Hasat alma işlemi çok kolaydır. Klasik tarıma göre %99 hasat kolaylığı sağlar.

Yukarıda sıraladığımız avantajlara ek olarak dikey tarımın kısaca dezavantajlarından da bahsedelim.

  • Kurulum maliyetleri çok yüksektir. Aynı mahsul baz alındığında klasik tarıma nazaran 5-10 kata kadar daha maliyetli bir kuruluma ihtiyaç vardır.
  • Elektrik giderleri yüksektir. Yetiştirilen bitkilerin sürekli yapay bir ışık altında yetiştirileceğinden dolayı, yüksek elektrik maliyetleri göze alınmalıdır.
  • Üretim skalası sınırlıdır. Geliştirilen dikey üretim teknikleriyle şimdilik sadece biraz sonra sıralayacağımız spesifik ürünler üretilebilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Teknoloji Kolaylık mı Yoksa Tembellik mi? [dosya]

Dikey Tarım ile Hangi Ürünleri Yetiştirilebilirsiniz?

Artan teknoloji ve deneyimle ileride hemen hemen tüm ürünleri yetiştirilebileceğini öngörsek te şimdilik aşağıda sıralayacağımız ürünler popülerlik göstermektedir;

  • Yeşillikler: Dikey tarım yaparak hemen hemen her türlü yeşilliği kapalı ortamda yetiştirebilirsiniz. Özellikle marul, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşillikler hızlı büyürler ve bu dikey yetiştiricilik için verimli bir etkendir.
  • Çilek türleri: Dikey çiftçilik çilek ve türevleri için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Özellikle kolay hasat edilmesi çilek üretimini cazip kılıyor.
  • Turpgiller: Turp, lahana, brokoli ve şalgam gibi gıdalar izotiyosiyanat açısından zengin oldukları için yapay tarıma elverişli davranıyorlar.
  • Mikro yeşillikler (microgreens): Mikro yeşillikler, bazı sebzelerin birkaç günlük büyümesiyle oluşan mini otlardır. Tohumdan hemen sonra hasat edilen bu bitkiler yüksek besin oranı içerirler. Dikey tarım, bu bitkilerin seri üretimi için idealdir.
  • Aromatik otlar: Nane, fesleğen, kekik, maydanoz gibi yeşillikler, dikey olarak kolaylıkla yetiştirilebilir.
  • Şifalı bitkiler: Biberiye, lavanta, adaçayı gibi şifalı bitkiler eşsiz aromalı çaylarıyla bilinirler. Ayrıca doğal uçucu yağları, ilaç veya kozmetik endüstrisinde kullanılır.

Evde Dikey Tarım Nasıl Yapılır?

Evde dikey tarım çok ta ulaşılması uzak bir şey değil. Evinizin içinde, balkonunuzda ve bahçenizde bile gerekli dikey tarım aparatı temin edilerek bu işle hobi olarak uğraşabilirsiniz. Dikey sistem hem düşük maliyetli, hem de çok zaman harcanması gerekmediği için ev hanımlarının yeni favorisi.

Sizin de mutlaka çevrenizden duyduğunuz boruda çilek yetiştirme kolay ve verimli bir başlangıç yapabilirsiniz. Gerekli araştırmanızı yaparak siz de bir tarım dedektifi olabilirsiniz. Bu yöntemle evinizde çilek, marul, domates, yeşil soğan, havuç ve hatta patates bile yetiştirebilirsiniz.

Tüm bunlarla beraber, henüz geliştirilmeye açık birçok yönü bulunan bu tarım yönteminin gıda endüstrisinin geleceği olduğu bir gerçek. Siz de evinizde kendi elinizle organik gıdalar yetiştirmek istemez miydiniz? Lütfen yorumlarda belirtin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Apple Pay Nedir? Nasıl Kullanılır? [dosya]

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz