Sosyal hizmetler aslında herkesin değer vermesi gereken şeyler. Yardımlaşma, saygı, hoşgörü gibi şeyler toplumun her bir bireyinin dikkat etmesi gereken değerler. Ama ne yazık ki bunlara her zaman dikkat edilmiyor. İşte bu durumda sosyal çalışmacılar devreye giriyor. Evet sadece sosyal güvenlik ve sorumluluklarımızı hatırlatmak için bir meslek dalı var. Peki bu sosyal hizmetler nedir? Sosyal çalışmacılar ne yapar? Sosyal hizmet merkezleri nerelerdir? Tüm bu soruları cevaplıyoruz.

Hızlı Erişim Menüsü

Sosyal Hizmetler Nedir?

Şimdi sizlere öncelikli görev aldıkları bakanlık olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bakanının bile haberinin olmadığı “sosyal hizmet” mesleği ve bu meslekte görev alan, ismi sürekli olarak değiştirilen “sosyal çalışmacıların” hikayesini anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle “sosyal hizmet” mesleği alanları ve ne işi yaptığı hakkında genel bir bilgi vermeyi boynumun borcu bilirim, çünkü çokta tanınan bir alan ve meslek dalı değil. Sosyal hizmetler, toplumsal değişim ve gelişimi, toplumsal bütünleşmeyi, insanların güçlenmesini ve özgürleşmesini destekleyen, uygulama temelli bir meslek ve akademik disiplindir. Sosyal adalet, insan hakları, kolektif sorumluluk ve farklılıklara saygı ilkeleri sosyal hizmetin temelinde yer alır.

Daha anlaşılır ve akademik olmayan bir tanım kullanacak olursak insanın iyilik halinin korunması ve iyilik hali bozulmuş insanların devlet güvencesi ile veya toplumla entegre olarak sorunun çözülmesini sağlama görevi de diyebiliriz sosyal hizmet için.

Sosyal Hizmetlerin Amacı Nedir?

Bir disiplin ve meslek olan sosyal hizmet, insanlar ve çevreleri arasındaki birçok karmaşık hareketliliği inceler. Sosyal hizmetin amacı, her insanın potansiyelini tam olarak geliştirmesini, yaşamını zenginleştirmesini sağlamak ve işlev bozukluğunu önlemektir.

Sosyal hizmet mesleği, sorun çözmeye ve değişime odaklanmıştır. Buna bağlı olarak sosyal hizmet uzmanları toplumdaki ve hizmet verdikleri bireylerin, ailelerin ve toplulukların yaşamlarındaki değişim temsilcileridir. Sosyal hizmetler birbiriyle ilişkili bir değerler, kuram ve uygulama sistemidir. Sosyal hizmetin değerleri, mesleğin ulusal ve uluslararası ahlak kurallarını temsil etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Magnus Etkisi Nedir? [dosya]
sosyal hizmet uzmanı
Sosyal Hizmet Uzmanları

Sosyal Çalışmacı Görevleri Nelerdir?

Sosyal çalışmacı, bir diğer adıyla sosyal hizmet uzmanı değişik sosyo-ekonomik sorunlara maruz kalan kişilere danışmanlık hizmetleri çerçevesinde bilgiler sunar, alternatifler gösterir ve sağlıklı bir şekilde karar almalarına destekçi olur. Psiko-sosyal yardıma ihtiyaç duyan kişilerin günlük hayatta sorunlarını başarı ile çözebilmeleri için, özellikle kriz anlarında müdahalede bulunurlar, inisiyatif sahibi olmaları yönünde motive edici telkinler ve netice itibariyle kişinin psiko-sosyal rehabilitasyonuna katkıda bulunurlar. Daha detaylı bakacak olursak sosyal hizmet uzmanı şu görevlerle yükümlüdür;

  • Kişilerin özel sorun, konum ve ihtiyaçlarına göre, mevcut kanuni düzenlemeler ekseninde gerekli girişimlerde bulunulur. Duruma göre kişiye ayni, nakdi ve(ya) psiko-sosyal destek sağlanır.
  • Hizmetlerin etkin, rasyonel ve planlı bir şekilde yürütülebilmesi için, kurumlar arasında iş birliği sağlanır. Sosyal hizmet uzmanı, bu görevi yerine getirirken, en az bürokratik işlemlerle koordinatör ve organizatör olarak aktif rol alır ve sosyal hizmetlere muhtaç kişi ile kurumlar arasında köprü vazifesini görür. Sosyal hizmetler uzmanı bu görevi layıkıyla yerine getirebilmesi için, sosyal yönetim bilgileri ile donatılması gerekmektedir ki bu okullar da çokta sağlanmamaktadır.
  • Mesleki sosyal hizmetler uygulamasının önceki ve sonraki bağlantıları içinde eleştirel düşünce becerilerini uygulamakta yer alır ama çoğu yetiştirilen meslek elemanlarının eleştirel yapıdan uzak olduklarını da söyleyebiliriz.
  • Mesleğin temel değerini, etik standartlarını ve prensiplerini anlamak ve uygulamayı buna göre yapmak.
  • Müracaatçıların (muhatapların) yaşı, sınıfı, rengi, kültürü, zaafları, etnik kökeni, aile yapısı, cinsiyeti, medeni durumu, milliyeti, ırkı, dini, cinsi ve cinsel uyumu ile ilgili bilgi, beceri ve saygıda ayrım yapmaksızın uygulama yapmak.
  • Ayrımcılık ve zulüm mekanizmalarını ve şekillerini anlamak, sosyal adaleti ilerletecek sosyal değişme ve savunucu stratejiler uygulamak.
  • Sosyal hizmetler mesleği ve tarihini ve onun günümüzdeki yapı ve dokularını anlamak ve yorumlamak.
  • Hayat yelpazesi karşısında insan davranışı ve gelişimini, fertler arasındaki, fertlerle aileler, sosyal gruplar, organizasyonlar ve topluluklar arasındaki etkileşimi anlayabilmek için, deneysel delillerle desteklenmiş teorik çerçeveler kullanmak.
  • Sosyal politikaları etkilemek, formüle etmek ve analiz etmek önemli görevlerinden biridir.
  • Araştırma çalışmalarını değerlendirmek, araştırma bulgularını uygulamaya koymak ve onların kendi yaptıkları müdahaleleri değerlendirmek.
  • İletişim becerilerini müracaatçı grubuyla, meslektaşlarla ve topluluklarla farklı şekillerde kullanmak.
  • Hizmet dağıtım sistemleri ve organizasyonların yapıları içinde işlevsel olmak ve gerekli organizasyonlu
  • Etki ve zihin olarak tarafsız kalır, fakat ilgisini, yakınlığını, sempatisini ve empatisini (duygudaşlığını) muhatabına göstererek fikirlerini, duygularını ve tecrübelerini paylaşabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bilişimin Einstein’ı: Dennis Ritchie Kimdir?

Sosyal Hizmetler Uzmanı Nerede Çalışabilir?

İstihdam avantajı eskiden yüksek olan ve şu sıralar büyük bir kimlik kaybı ve atama problemi ile karşı karşıya olan sosyal hizmetler bölümünden mezun olanlar sosyal çalışmacı unvanı ile sosyal çalışmacı kadrosunda başta

  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere;
  • Sağlık Bakanlığı’na bağlı birimlerde,
  • Adalet Bakanlığı’na bağlı birimlerde,
  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı birimlerde,
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı birimlerde,
  • Üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde,
  • Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda,
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında,
  • Yerel yönetimlerde,
  • Sosyal hizmetler alanında hizmet veren sivil toplum örgütlerinde,
  • Sosyal hizmetler alanında var olan özel sektör (kreşler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, özel huzur evleri) kuruluşlarında çalışabilmektedir.
sosyal hizmet - yardımlaşma
Sosyal Hizmet – Yardımlaşma

Sosyal Çalışmacı İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Bilindiği üzere her mesleğin bazı karakter özelliğine sahip kişiler tarafından yürütülmesi mesleğin amacına uygunluğu için önem teşkil etmektedir. Bu açıdan sosyal hizmet uygulayıcısı sosyal çalışmacıda bulunması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kişisel ve toplumsal sorunlara ilgi duyması
  • Düşüncelerini başkalarına açıkça anlatabilmesi ve ikna kabiliyetinin yüksek olması
  • Başkalarının duygularını anlayabilmesi
  • İnsanların refahına ilgi duyması ve insanlara yardım etmekten hoşlanması
  • Liderlik özelliklerine sahip olması gerekir.

Sosyal Hizmetler Taban Puanları ve İş İmkanları

Sosyal hizmet taban puanları diğer bölümlere göre çok yüksek değil. Üniversiteye göre 200 ile 330 puan arasında değişiyor. Ama tabi sosyal hizmet puanları incelenirken sıralamayı da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sıralamalar ise 100.000 ile 600.000 arasında değişebiliyor.

Sosyal çalışmacılık her ne kadar gelecek vadeden bir meslek olsa da iş imkanları kısıtlı bir meslek. Sosyal hizmet iş ilanları açısından zengin bir alan olsa da, özel de neredeyse yok denecek kadar kısıtlı, devlet genelinde ise şu yıllarda atama problemi çeken bir alan.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Spor Teknolojileri ve Günümüzdeki Kullanımı [dosya]

Sosyal hizmet bölümü bundan tam 6 sene önce KPSS’den 43 puan ile atama imkanı sunmaktaydı. Yalnız devlet politikalarının aşırı değişimi ve sosyologlar gibi büyük bir işsizlik ordusunun öncülüğünde atılan adımlarla boş kadroların başka kişilerce doldurulmasından dolayı atamalar şu an için neredeyse yok denecek kadar az durumdadır.

Bu durumun oluşmasında sosyal hizmet bölümü bünyesinde bulunan öğretim elemanlarının çoğunun da sosyologlar olması ve alandan gelmemiş olmamaları da etkili oldu. Bu öğretim elemanları mesleğin gelişimi ve değerinin korunmasını savunmak yerine kendi çıkar ve hırslarının peşine düşmüşler ve sosyal hizmetler bölümü değerini kaybetmiştir.

Yine bölümde eğitim gören ve mezun sosyal çalışmacıların da bir platformda tek ses olamamaları bu durumun önünü açmıştır. Yalnız iyi şeylerde olmuyor değil son 2 dönem mezunlarının attığı sağlam adımlar ve verilen birlik mesajları ile ilerisi için ümit vaat etmiyor değil sosyal hizmetler bölümü ve sosyal çalışmacılar.

Sizler için sosyal hizmetler nedir? Sosyal çalışmacılar ne yapar? ve Sosyal hizmetler puanları nasıl? sorularına cevap vermeye çalıştık. Eğer bu yazımızı beğendiyseniz 23 En Ekili Veri Tasarrufu Yöntemleri adlı yazımızı da okuyabilirsiniz. Ayrıca yeni sitemiz marvelfilmleri.com’u ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz